Over Experian

Voor consumenten

We helpen consumenten om een betalingsverplichting aan te gaan die past bij hun financiële situatie. 

Voor bedrijven

Met onze data helpen we bedrijven om kredietbeslissingen te maken en hun financiële risico’s te verkleinen.

Voor de maatschappij

We zijn er voor iedereen. Met ons werk dragen we bij aan een gezonde financiële maatschappij waar krediet betaalbaar blijft.

Experian is er voor een gezonde financiële maatschappij

Experian verzamelt informatie van consumenten en stelt deze gegevens onder strenge voorwaarden beschikbaar aan bedrijven die producten of diensten leveren op krediet. Denk bijvoorbeeld aan een energieleverancier, telecombedrijf of een webshop. Hiermee helpen we deze bedrijven om met onze data hun financiële risico’s te verkleinen, bijvoorbeeld het risico dat een consument niet betaalt. Aan de andere kant zorgen we er met onze informatie voor dat consumenten krediet afsluiten dat past bij hun financiële situatie. Zo helpen we voorkomen dat je een betalingsverplichting aangaat die je niet kunt nakomen.  

Als je altijd netjes op tijd betaalt werkt dit vaak in je voordeel. Het bedrijf dat gebruik maakt van onze informatie ziet dan dat je betaalgedrag in orde is. Experian wijst geen aanvragen af. Het bedrijf waar je de aanvraag doet neemt de beslissing of je wel of niet voor een krediet in aanmerking komt. Wij zijn alleen verantwoordelijk voor de gegevens waarmee het bedrijf deze beslissing maakt.   

Wil je inzage in je gegevens?

Wat doet Experian?

Met de data die we beheren, voorkomen we problemen op het gebied van schulden, kredieten en fraude. 

Wat doen we voor bedrijven?

We verzamelen gegevens van consumenten en stellen deze onder strenge voorwaarden beschikbaar aan bedrijven. Denk bijvoorbeeld aan een energieleverancier, telecombedrijf of een webshop. Hiermee helpen we deze bedrijven om met onze informatie hun financiële risico’s te verkleinen, bijvoorbeeld het risico dat een consument niet betaalt. Het bedrijf kan zo een goede beslissing maken of het verantwoord is om jou krediet te verlenen. Ook kunnen we met onze gegevens helpen om fraude te voorkomen.  

Wat doen we voor jou als consument?

Ga je een belangrijke, financiële keuze maken? Je wilt bijvoorbeeld een nieuw energiecontract afsluiten. Of je wilt de nieuwste telefoon met tweejarig abonnement bestellen. Dan geven wij de kredietaanbieder inzicht in jouw informatie. Bijvoorbeeld of je al andere kredietaanvragen hebt gedaan en of je altijd netjes op tijd hebt betaald. Met deze informatie beslist het bedrijf of het verantwoord is om dit extra krediet af te sluiten. Zo helpen we voorkomen dat je een betalingsverplichting aangaat die je niet kunt nakomen of waardoor je in de financiële problemen komt. Nu of in de toekomst. Dat noemen we ook wel het voorkomen van overkreditering. 

Experian wijst geen aanvragen af. Het bedrijf waar je een product of dienst afneemt, neemt de beslissing of je wel of niet voor een krediet in aanmerking komt. Wij zijn alleen verantwoordelijk voor de gegevens waarmee het bedrijf deze beslissing maakt.  

Veiligheid en privacy

We vinden het ontzettend belangrijk om zorgvuldig om te gaan met je gegevens. Je kunt erop rekenen dat je gegevens bij ons veilig zijn en dat we ons houden aan de wet. Dat doen we op de volgende manieren:

  • Experian is lid van de Nederlandse Vereniging van Handelsinformatiebureaus (NVH) en we werken volgende de strenge voorwaarden van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). 
  • Voor de veiligheid van onze systemen hanteren we de hoogst mogelijke internationale voorschriften.
  • We hebben een Functionaris Gegevensbescherming aangesteld die zowel Experian als onze klanten controleert op het naleven van de regels.  
  • Informatie wordt alleen onder strenge voorwaarden beschikbaar gesteld aan onze klanten. We zorgen ervoor dat ook onze klanten de informatie onder de strenge voorwaarden van de AVG gebruiken. 
  • Alleen consumenten kunnen bij ons inzage krijgen in hun persoonlijke gegevens. Leveranciers hebben geen toegang tot gedetailleerde persoonsgegevens.  

Wil je meer gedetailleerde informatie over privacy? Bekijk dan onze privacyverklaring voor consumenten.

Wil je meer weten over Experian en de gegevens die we verzamelen?